3 Kasım 2014 Pazartesi

Fil Etkisi

Çoğumuzda fillerin şans ve bereket getirdiği inancı vardır.Kimi uğur kolyesi diye boynunda taşır, kimi evinde büyükten küçüğe 7 fil sıralar vitrininin üstüne.Bu arada 7 de mukaddes sayılardan biridir.Cennetin yedi kat üstü, cehennemin yedi kat altı gibi...Bunun nereden geldiğini hiç merak ettiniz mi? Ben de çok merak ettim bi bakayım dedim.Evimi süsleyen bu filler, bu araştırmadan sonra hareketlenmeye başladı; sahne sizin filler hadi gösterin oyununuzu...


Tanrının bir yüzü, Şiva, bir gün, dağların kadını Parvati üstüne doğdu. Parvati, gece karanlığından o kadar sıkılmıştı ki, renk renk açacağı günü sabırsızlıkla bekliyordu.Sonunda Şiva karanlığı saf ışığıyla yok etti. Parvati, Şiva'ya teşekkürlerini ona bir oğul vererek sundu.Öyle bir oğuldu ki o; köklerinin tüm bereketini ve asilliğini taşıyordu.Dört kollu, fil başlı bir çocuk...Bir de evcil hayvanı vardı.Bu hayvan çok cahil ve egoist bir hayvandı.Çocuğun bilgeliği ve aklı fillerden gelir.Farenin egosunu ve cahilliğini bilgeliği ve aklıyla bastırırdı.Sahip olduğu gücün daha çocukken farkındaydı.Babasının doğum hediyesi bir balta olmuştu; 'Arzuların sana acı ve ıstırap getirmesin oğul! Yok et tüm engelleri!' dedi.Annesi lotus çiçeği verdi bir eline; 'ruhunu doyur ki mutlu ol!'...Amcası Brahma'ya kamçıyla bağlıydı, en üstün özellikleri de ondan geldi. Hitabeti kuvvetli amcasının nefesi yeğeninin büyük kulakları ile buluşunca, Tanının gücü ona geçti, o artık dünyanın vücut bulmuş haliydi.Alnına bir Trishula takılmıştı ki; zaman, geçmiş, şimdi ve gelecekten bağımsızdı.Bir ayağı dünyaya değerdi, bir ayağı dünyadan öte bir boyuta bağlıydı.Bilgisini paylaşma aşkı vardı içinde.Yazdı da yazdı...En sonunda kalemi yarı yolda bıraksa da vefalı dişi vardı.Dişini kırdı, kırdığı diş parçasıyla yazmaya devam etti. Ganeşa!

"Sen saf farkındalıksın, Brahmansın, 'öz'sün, akıl ve bilgisin, bütün bu dünya senin içinde görünür,sen toprak, su, hava ve ateşsin, Brahma, Vişnu ve Şiva'sın." 
İnsanlar bunu dediklerinde Vişnu'nun koruyuculuğu Ganeşa'nın üstüne geçti.Bir eli açık insanlığa doğruldu, merhametiyle onları kutsamaya başladı.

Ganeşa'nın özellikleri say say bitmez.İyi şansın Tanrısı'dır Hindu inanışına göre.Filler mitolojide bilgeliği ve kozmik hafızayı simgeliyor.Bu tür objeleri aksesuar olarak kullanmak güzel, ama batıl inanç halinde, nereden geldiği belirsiz, sadece şans getirsin inancıyla evimizin bir köşesine koymak ya da boynumuzda taşımak şans getirmiyor ne yazık ki. Şansı kelimeden öte kafada anlamlandırmak gerek.Şöyle bir düşün; bir konuda kararsızsın ya da şansının yaver gitmeyeceğini düşünüyorsun.Önce evine bir fil biblosu al, sonra fillerle ilgili bir mitoloji yazısı oku.Sonra o bibloya otur bak ve derin derin nefes al ver.Nefes aldıkça düşün.Eğer okuduğunu anladıysan bilginin ve aklın sayesinde her zorluğun altından başarılı bir şekilde çıkacağını zamanla göreceksin.

Hikaye hediyem olsun, açılış yazısı şerefine ;)
Sevgiler...

11 yorum:

  1. bi düşünsene oku demişsin yaaaa "film seçkisi 35" yorumunda neyi oku dedin kii. bu blogdaki yazıları mı diyoon. okuycam zaten hattası bu fil yazısını da bilokumda gösterceem :)

    YanıtlaSil
  2. Güzel ve etkileyici bir hikaye. Teşekkürler :))

    YanıtlaSil
  3. deepten geliyorum. ben hint manyağı bir insanım. ne güzelmiş hikaye teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ne güzel benim gibisin o zaman, hint mitolojisini çok severim, düşünce ve felsefesi çok farklı batı mitolojisinden, çok özel :) bollywood da sever misin? ;)

      Sil
  4. sevmem mi ;) ama öyle takip etmem sadece karşıma çıkarsa mest olarak izlerim. ben film camiasından azıcık uzağım da son yıllarda ^-^

    YanıtlaSil